Δημοσιεύθηκε στο startupper.gr, 20.10.2016

 

Καλέ μου Startupper τις ιστορίες αυτές τις σκέφτηκα παραπάνω από 2.500 χρόνια πριν. Όμως, καλώς ή κακώς ούτε η φύση ούτε οι άνθρωποι αλλάζουν. Νομίζω επομένως ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να σου φανούν χρήσιμες. Απλά λίγη προσαρμογή χρειάζονται στις δικές σου συνθήκες. Εννοείται ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με συγκεκριμένα πρόσωπα είναι τυχαία και σίγουρα μη ηθελημένη. Αν όμως οι καταστάσεις που σου αφηγούμαι κάτι σου θυμίζουν, τότε θα έχω πετύχει το στόχο μου.

Σήμερα θα σου πω μια ιστορία για τον Startupper που βιάστηκε να κλείσει όλους τους διαθέσιμους γύρους χρηματοδότησης πριν η επιχείρησή του σταθεί πραγματικά στα πόδια της, και για τον Startupper που καθόλου δεν βιάστηκε να το κάνει αυτό.

«Μια φορά και έναν καιρό ήταν συναντήθηκαν μέσα στο δάσος, μια χελώνα κι ένας λαγός. Καθώς κουβέντιαζαν, άρχισαν να λογομαχούν για το ποιός είναι ο πιο γρήγορος από τους δύο. Αποφάσισαν έτσι να κάνουν έναν αγώνα δρόμου. Ο λαγός έβαλε όλη του τη δύναμη κι έτρεχε πράγματι, πάρα πολύ γρήγορα, μέχρι που δεν φαινόταν πια. Η χελώνα, κάνοντας κι εκείνη ότι καλύτερο μπορούσε, άρχισε να διανύει με τον δικό της τρόπο την απόσταση που είχαν συμφωνήσει. Η ώρα περνούσε κι ο αγώνας συνεχιζόταν. Ο λαγός ήταν ήδη πολύ μπροστά και η χελώνα πολύ πίσω του. Κάποια στιγμή λαγός κοίταξε πίσω του, ξανακοίταξε, μα η χελώνα δεν φαινόταν πουθενά. Έτσι ο λαγός αποφάσισε να ξαποστάσει, σκέφτηκε πως θα μπορούσε να πάρει έναν καλό υπνάκο για να ξεκουραστεί. Ενώ ο λαγός κοιμόταν, η χελώνα σιγά σιγά τον πέρασε. Κάποια στιγμή ο λαγός ξύπνησε. Ήταν όμως πολύ αργά. Η χελώνα τερμάτισε πρώτη!«.

Η εύρεση χρηματοδότησης, ιδανικά μέσω ενός VC ή άλλου επενδυτή, είναι αυτονόητη ανάγκη για τα σημερινά Startups, που χαρακτηρίζονται από εύκολο ξεκίνημα αλλά απαιτούν σημαντικούς οικονομικούς πόρους για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Οι τρίτοι-επενδυτές όχι μόνο προσφέρουν αυτά τα απαραίτητα χρήματα, αλλά επιπλέον εισφέρουν και τις ειδικές γνώσεις και τις διασυνδέσεις τους(networking), καθώς και, κάτι πολύ σημαντικό, επιβεβαιώνουν ότι αυτό που ξεκίνησε σαν μια ιδέα στο κεφάλι του ιδρυτή έχει μια οικονομική αξία στον πραγματικό κόσμο. Έτσι, η σύγχρονη παγκόσμια μόδα προβλέπει πρώτο, δεύτερο κ.λπ. γύρους χρηματοδότησης. Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν συνάντησα πέμπτους και έκτους γύρους χρηματοδότησης. Ακόμα περισσότερο, φαντάζομαι ότι διψήφιος αριθμός γύρων χρηματοδότησης δεν μπορεί να υπάρξει (με την έννοια ότι κάπου στο τέλος οι επενδυτές θα πιέσουν για από-επένδυση, με δημόσια εγγραφή ή κάπως αλλιώς).

Αντικειμενικά ένα μέσο Startup νομίζω ότι μπορεί να ελπίζει σε δύο με τρείς γύρους συνολικά. Αυτό σημαίνει, αν υποτεθεί ότι κάθε γύρος προσφέρει λεφτά για δύο με τρία χρόνια ζωής της επιχείρησης το πολύ, ότι τα χρήματα αυτά εξασφαλίζουν από πέντε έως δέκα χρόνια συνολικά. Αν βιαστείτε να εξαντλήσετε αυτό το χρόνο, επιτυγχάνοντας τον έναν μετά τον άλλον γύρο επένδυσης, χωρίς να έχετε εξασφαλίσει ότι η επιχείρησή σας βγάζει από μόνη της από ένα σημείο και μετά τουλάχιστον τα προς το ζην, τότε κινδυνεύετε να μείνετε ξαφνικά χωρίς καύσιμα και να οδηγηθείτε σε, αναγκαστική, έξοδο.

Καλύτερα επομένως να μην βιαστείτε καθόλου, αλλά να προχωράτε αργά και σταθερά, πετυχαίνοντας βέβαια χρηματοδότηση από επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα μην αμελώντας η επιχείρησή σας να στέκεται από μόνη της στα πόδια της, έστω και κινούμενη αργά.