Δημοσιεύθηκε στο startupper, 15.01.2018

 

Συγγραφέας: Αίσωπος
Προσαρμογή: Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου

Καλέ μου Startupper τις ιστορίες αυτές τις σκέφτηκα παραπάνω από 2.500 χρόνια πριν. Όμως, καλώς ή κακώς, ούτε η φύση ούτε οι άνθρωποι αλλάζουν. Νομίζω επομένως ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να σου φανούν χρήσιμες. Απλά λίγη προσαρμογή χρειάζονται στις δικές σου συνθήκες. Εννοείται ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με συγκεκριμένα πρόσωπα είναι τυχαία και σίγουρα μη ηθελημένη. Αν όμως οι καταστάσεις που σου αφηγούμαι κάτι σου θυμίζουν, τότε θα έχω πετύχει το στόχο μου.

Σήμερα θα σου πω μια ιστορία για τον Startupper που θεώρησε ότι καθένας που προσφέρεται να τον βοηθήσει δεν έχει προσωπική agenda.

Μια αλεπού που έτρεχε να ξεφύγει από κυνηγούς συνάντησε έναν ξυλοκόπο και τον ικέτεψε να την κρύψει. Εκείνος της πρότεινε να μπει στην καλύβα του για να κρυφτεί. Όταν έφτασαν οι κυνηγοί τον ρώτησαν αν είδε να περνάει μια αλεπού. Ο ξυλοκόπος τους απάντησε πως όχι αλλά τους έκανε ταυτόχρονα νοήματα, δείχνοντάς τους πού ήταν κρυμμένη. Αυτοί όμως δεν τα παρατήρησαν και πίστεψαν όσα άκουσαν. Η αλεπού, μόλις είδε πως έφυγαν, βγήκε έξω και πήγε να φύγει αμίλητη. Τότε ο ξυλοκόπος την κατηγόρησε ότι, ενώ αυτός της έσωσε τη ζωή, εκείνη έφευγε χωρίς να του πει ένα ευχαριστώ. Η αλεπού όμως του απάντησε ότι «θα σ’ ευχαριστούσα, αν τα χέρια σου συμφωνούσαν με τα λόγια σου».

Πολλοί προσφέρονται να βοηθήσουν τον Startupper για να ξεπεράσει τις δυσκολίες του εγχειρήματός του. Επενδυτές να του προσφέρουν χρήματα, μέντορες να του μεταφέρουν την εμπειρία τους, σύμβουλοι να του προσφέρουν γνώση. Το συνηθέστερο μοντέλο μιας τέτοιας συνεργασίας είναι η παροχή σε είδος: Παροχή δηλαδή βοήθειας, έναντι συμμετοχής στην εταιρεία με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό.

Κάτι τέτοιο εκτός από συνηθισμένο είναι και πάρα πολύ χρήσιμο, αφού ο Startupper επωφελείται από υπηρεσίες στις οποίες ουδέποτε θα είχε πρόσβαση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πρακτική αυτή δεν κρύβει παγίδες. Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτεραιότητες, τους δικούς του στόχους και τις δικές του δυνατότητες. Ακόμα περισσότερο, αυτά μπορεί να αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο, ανάλογα με τις προσωπικές του συνθήκες. Η ομοφωνία σήμερα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα παραμείνει στο διηνεκές.

Το όραμα και ο στόχος είναι του Startupper και μόνο. Τρίτοι μπορεί να συμφωνούν και να τα μοιράζονται μαζί του για μεγαλύτερα ή μικρότερα χρονικά διαστήματα, όμως συχνά τα πράγματα αλλάζουν. Είναι λάθος ο Startupper να θεωρεί ότι οι γύρω του μοιράζονται, και θα εξακολουθούν να μοιράζονται, τον ενθουσιασμό του και τα σχέδιά του για το μέλλον. Όποτε κάτι τέτοιο συμβαίνει, αποτελεί εξαιρετική τύχη για όλους. Μια τέτοια όμως σύμπνοια είναι σπάνια.

Συχνά, από το πρώτο κιόλας λεπτό της συνεργασίας υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο στις ανθρώπινες σχέσεις εν γένει. Το γεγονός ότι κάποιος τρίτος δηλώνει συνεργάτης σας δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν έχει δεύτερες σκέψεις.

Οι προτεραιότητες και οι ανάγκες αλλάζουν – και θα πρέπει πάντοτε να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι ενδεχομένως κάποια στιγμή κάποιος από τους συνεργάτες σας να σας «ταΐσει στους καρχαρίες»για λόγους που ούτε σχετίζονται άμεσα με εσάς αλλά και ούτε καν φανταζόσασταν.