Δημοσιεύθηκε στο dEASY, 8.3.2021

 

Το εκατομμυριοστό εμβόλιο κατά του COVID-19 που γιορτάσαμε πρόσφατα και ο υποδειγματικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού («Επιχείρηση Ελευθερία») που μας φέρνει στις κορυφαίες θέσεις του πλανήτη δεν μπορούν παρά να μας ανοίξουν την όρεξη για το μέλλον: Αν τελικά είναι εφικτό το ελληνικό Κράτος να διαχειριστεί εξατομικευμένα έναν-έναν τους πολίτες του ώστε να καταφέρει να εμβολιάσει τον συνολικό πληθυσμό γρήγορα και οργανωμένα, μήπως τελικά μπορεί να επιτύχει και πολύ περισσότερα από αυτό, όταν με το καλό ο ιός μπει στην Ιστορία;

Όταν ο ιός μπει στην Ιστορία τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως παλιά. Η κανονικότητα θα επανέλθει, όμως δεν θα είναι η κανονικότητα που γνωρίζαμε ως τώρα. Θεωρώ αδιανόητο ότι συνήθειες του παρελθόντος, όπως τα αεροπορικά ταξίδια για ψύλλου πήδημα, θα επαναληφθούν. Ούτε η αναγκαστική προσέλευση σε γραφεία όταν η εργασία μπορεί να γίνει εξίσου καλά εξ αποστάσεως. Ούτε η επίσκεψη σε φυσικό κατάστημα όταν δεν υπάρχει λόγος γι αυτό.

Και το Κράτος; Θα μείνει ανεπηρέαστο; Ίσα ίσα πιστεύω ότι εκεί θα πρέπει να σημειωθούν οι μεγαλύτερες αλλαγές. Το ελληνικό Κράτος απέδειξε με τον εμβολιασμό του πληθυσμού πως όταν θέλει, μπορεί. Υπάρχει και η γνώση και η τεχνική δυνατότητα. Οι εξατομικευμένες ειδοποιήσεις, η εξατομικευμένη υπηρεσία προς κάθε κάτοικο δείχνουν με τον σαφέστερο τρόπο ότι όχι μόνο δεν υστερούμε σε σχέση με οποιοδήποτε κράτος αλλά μπορούμε να δώσουμε και μερικά μαθήματα σε άλλους.

Το μέλλον οφείλει να είναι εξίσου δυναμικό. Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα έχει αφήσει πολλούς συμπολίτες μας σε κατάσταση οικονομικής ανάγκης. Άλλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μακροχρόνιες συνέπειες της νόσου στην υγεία τους.

Δεν υπέφεραν όμως όλοι το ίδιο. Κάποιοι ωφελήθηκαν από τις νέες συνθήκες εμπορίου ή εργασίας που δημιουργήθηκαν. Οι online επιχειρήσεις αύξησαν κατά πολύ τις πωλήσεις τους. Κάποιοι εργοδότες είδαν το προσωπικό τους και το ενοίκιό τους να επιδοτείται χωρίς η δουλειά τους, για τον έναν ή τον άλλον λόγο, να έχει υποστεί αντίστοιχη μείωση. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες: Άλλοι έχασαν οριστικά τις θέσεις εργασίας τους, άλλοι θα επιστρέψουν σε άλλο καθεστώς από αυτό στο οποίο βρίσκονταν, άλλοι θα ξανανοίξουν τα γραφεία τους όμως θα χρειαστούν χρήματα γρήγορα ώστε να ορθοποδήσουν, ενώ υπάρχουν και άλλοι που ωφελήθηκαν κατά το τελευταίο έτος αυξάνοντας τα έσοδά τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Με άλλα λόγια, καθένας μας αντιμετώπισε άλλες συνθήκες οικονομικές, κοινωνικές και υγείας κατά το τελευταίο έτος. Γιατί επομένως θα έπρεπε όλοι μας να αντιμετωπιστούμε το ίδιο από το Κράτος όταν επιστρέψουμε στη (νέα) κανονικότητα;

Ρόλος του Κράτους δεν είναι να σταθεί απέναντι, αλλά δίπλα στον πολίτη. Δεν είναι να αδειάσει αδιακρίτως έναν κουβά χρήματα στην αγορά μήπως και επιτευχθεί η ανάκαμψη, αλλά να βοηθήσει καθέναν ατομικά, όπως και όποτε το χρειαστεί. Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Όπως ακριβώς το εμβόλιο παρέχεται ατομικά σε καθέναν όταν έρθει η σειρά του, το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να γίνει και με τη βοήθεια, οικονομική ή άλλη, μετά τον ιό. Άλλος χρειάζεται άμεση οικονομική υποστήριξη, άλλος έμμεση και άλλος καθόλου. Άλλος χρειάζεται βοήθεια από κοινωνικές υπηρεσίες ή έχει ειδικά θέματα υγείας ενώ άλλος τα καταφέρνει μια χαρά μόνος του. Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα της εξατομικευμένης αντιμετώπισης από το Κράτος. Τα οριζόντια μέτρα πλέον δεν είναι αρκετά.

Το ίδιο και στο μέλλον. Το Κράτος οφείλει να επικεντρώσει στις ανάγκες καθενός από τους πολίτες του χωριστά. Κάποιος μπορεί να χρειάζεται χρήματα ενώ κάποιος άλλος μπορεί να χρειάζεται μόνο πληροφόρηση πως να τα βρει. Κάποιος μπορεί να χρειάζεται επίδομα ενώ κάποιος άλλος μπορεί να χρειάζεται επανεκπαίδευση ώστε να αλλάξει εργασία. Το μοντέλο της επίσκεψης του πολίτη στον γκισέ κάθε μιας υπηρεσίας ώστε να πάρει αποσπασματική πληροφόρηση από έναν δημόσιο υπάλληλο που και ο ίδιος δεν γνωρίζει καλύτερα, έχει παρέλθει. Όπως ακριβώς η Επιχείρηση Ελευθερία επιχειρεί να μας απελευθερώσει από τον ιό, έτσι ακριβώς μια διαρκής αντίστοιχη επιχείρηση από το ελληνικό Κράτος οφείλει να μας μεταφέρει σε μια νέα, πολύ καλύτερα οργανωμένη Ελλάδα, που όλοι πλέον βλέπουμε ότι είναι απολύτως εφικτή.