Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα tomanifesto.gr, 26.09.2022

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της ψηφιακής πλατφόρμας, την πτήση που μετέφερε το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ από το Εδιμβούργο στο Λονδίνο παρακολούθησαν διαδικτυακά και σε πραγματικό χρόνο περίπου 5εκ. άτομα. Ήταν μακράν η πιο δημοφιλής παρακολούθηση πτήσης – η αμέσως επόμενη ήταν η πτήση της αξιωματούχου των ΗΠΑ όταν πρόσφατα επισκέφθηκε την Ταϊβάν, την οποία παρακολούθησαν live 2,2εκ άτομα. Από ό,τι λέει η εταιρεία, αυτές οι δύο πτήσεις ξεχώρισαν, αν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πρόσφατο παρελθόν λέγεται ότι τράβηξαν και οι πτήσεις των ιδιωτικών τζετ Ρώσων ολιγαρχών μετά τις κυρώσεις της Δύσης.

Οι ψηφιακές πλατφόρμες εντοπισμού και παρακολούθησης αεροπλάνων (και πλοίων) έχουν σχετικά πρόσφατη ιστορία. Η ανάγκη που οδήγησε στη δημιουργία τους είναι προφανής: ο εντοπισμός σε πραγματικό χρόνο ενός οχήματος που είναι πολύτιμο τόσο για τον ιδιοκτήτη του όσο και για τους οικείους των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Το ίντερνετ παρείχε το ιδανικό εργαλείο γι αυτές τις πλατφόρμες.

Πως όμως πήγαμε από την αρχική παραδοχή ότι κάθε μια πτήση θα την παρακολουθούσαν στο ίντερνετ το πολύ μερικές εκατοντάδες άτομα στα εκατομμύρια που παρακολούθησαν συγκεκριμένες πτήσεις «επωνύμων»;

Απαντήσεις μπορεί να δοθούν πολλές. Νομίζω όμως ότι ανάμεσά τους υπερισχύει η απλή περιέργεια. Η διάθεση να παρατηρηθεί η ιδιωτική ζωή «επωνύμων».

Το ίντερνετ έχει δώσει πρωτοφανείς δυνατότητες στην ικανοποίηση της, ανθρώπινης, περιέργειας. Δύο μεγάλες κατηγορίες έχουν διαμορφωθεί σε αυτό το πλαίσιο: Από τη μια, οι ίδιοι οι «επώνυμοι» δημοσιοποιούν τις ιδιωτικές τους ζωές απευθείας στους «ακόλουθους»/followers τους. Από την άλλη, κάποιοι εν αγνοία τους παρακολουθούνται μέσω εφαρμογών σαν κι αυτή που συζητάμε τώρα εδώ.

Αν κάτι μαθαίνουμε από όλα αυτά είναι ότι αφενός η ανθρώπινη περιέργεια είναι ένα ακατανίκητο και ακόρεστο συναίσθημα, και αφετέρου ότι οι νέες τεχνολογίες που την ικανοποιούν είναι εδώ για να μείνουν. Κάποιοι, όπως δίδαξε ο Τραμπ, τα χρησιμοποιούν προς όφελός τους, ως πανίσχυρο εργαλείο για να περάσουν το μήνυμά τους απευθείας στους οπαδούς τους. Άλλοι όμως πέφτουν θύματα αυτής της ψηφιακής παρακολούθησης «επωνύμων». Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς και, όπως πάντα, σε περιόδους μεγάλων αλλαγών ενώ κάποιοι ωφελούνται (δυσανάλογα) πολύ κάποιοι άλλοι δεν προλαβαίνουν να καταλάβουν τι τους βρήκε.