Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Παπακωνσταντίνου «Start-Up Greece: Πως η Ελλάδα θα γίνει το επόμενο Start-Up Nation» προτείνει ένα νέο μοντέλο του επιχειρείν στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια

 

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Παπακωνσταντίνου «Start-Up Greece: Πως η Ελλάδα θα γίνει το επόμενο Start-Up Nation» από τις εκδόσεις Σταμούλη, που προτείνει η Ελλάδα να γίνει το επόμενο Startu-Up Nation μέσω της ενίσχυσης της νεοφυούς, καινοτόμου επιχειρηματικότητας ώστε αυτή να γίνει το επόμενο οικονομικό, και κοινωνικό, μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.

Καθώς η Ελλάδα βγαίνει σιγά σιγά από την υπερ-δεκαετή πλέον οικονομική κρίση πολλές αναλύσεις δημοσιεύονται για τα αίτια και τις συνέπειές της, συγκριτικά λίγες όμως για το τι θα μπορούσε να γίνει από δω και πέρα. Ποιο δηλαδή θα μπορούσε να είναι το επόμενο αναπτυξιακό της μοντέλο ώστε και η χαμένη δεκαετία να ανακτηθεί και παρόμοιο ενδεχόμενο στο μέλλον να αποφευχθεί; Το βιβλίο αυτό εντάσσεται στη δεύτερη κατηγορία: Προτείνει να γίνουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) το επόμενο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο για τη χώρα. Να γίνει η Ελλάδα το επόμενο Start-Up Nation, να γίνει αυτό το νέο μας εθνικό αφήγημα σε αντικατάσταση όλων των παλαιών που έχουν πια χρεοκοπήσει. Η κατεύθυνση αυτή θεωρείται ότι ταιριάζει με τις εθνικές μας ιδιοσυγκρασίες και ιδιαιτερότητες, καθώς και ότι είναι σύμφωνη με το πνεύμα των ημερών. Ότι θα επιλύσει, άμεσα ή έμμεσα, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και δυσλειτουργίες δεκαετιών και ότι προσφέρει (τη μοναδική;) ελπίδα ανάπτυξης για το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό αρχικά εντοπίζονται τα χαρακτηριστικά ενός Start-Up Nation και στη συνέχεια αναλύονται τόσο παθογένειες όσο και ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που αναλόγως ευνοούν ή στέκονται εμπόδια στον δρόμο της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση. Στο τελευταίο μέρος της ανάλυσης παρατίθενται συγκεκριμένες, εκτελέσιμες ενέργειες και εφαρμόσιμες λύσεις για τους τρόπους με τους οποίους κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί, πως δηλαδή η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το επόμενο Start-up Nation.

Τελικά η πρόταση η Ελλάδα να γίνει ένα Start-Up Nation είναι αίτημα να αλλάξει η κουλτούρα του επιχειρείν στη μέση ελληνική συνείδηση και να συνειδητοποιηθεί η κρίσιμη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του τόπου. Ενός επιχειρείν όμως με νέους, ποιοτικούς όρους. Σε πλήρη ρήξη, και διαφωνία, με την παραδοσιακή επιχειρηματικότητα που μέχρι τώρα γνωρίσαμε, μακριά από κρατικοδίαιτες επιτυχίες, αναξιοκρατικές αναθέσεις του Δημοσίου, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των επιχειρηματιών, εσωστρέφεια και ομφαλοσκόπηση. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά που ένα Start-Up Nation, η Ελλάδα του μέλλοντος, γρήγορα θ’ αφήσει πίσω της.

Το βιβλίο συμπληρώνει την ανάλυση του βιβλίου «Startups – Οδηγός επιβίωσης για νέους επιχειρηματίες» (Δ. Μαρκοπούλου/Β. Παπακωνσταντίνου) που ήδη κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση επίσης από τις εκδόσεις Σταμούλη.