Δημοσιεύθηκε στο startupper.gr, 10 Απρ 2017

Καλέ μου Startupper τις ιστορίες αυτές τις σκέφτηκα παραπάνω από 2.500 χρόνια πριν. Όμως, καλώς ή κακώς, ούτε η φύση ούτε οι άνθρωποι αλλάζουν. Νομίζω επομένως ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να σου φανούν χρήσιμες. Απλά λίγη προσαρμογή χρειάζονται στις δικές σου συνθήκες. Εννοείται ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με συγκεκριμένα πρόσωπα είναι τυχαία και σίγουρα μη ηθελημένη. Αν όμως οι καταστάσεις που σου αφηγούμαι κάτι σου θυμίζουν, τότε θα έχω πετύχει το στόχο μου.

Σήμερα θα σου πω μια ιστορία για τον Startupper που δεν αντιλήφθηκε ότι ολόκληρη η αγορά των Startups στην Ελλάδα δεν είναι παρά ένα μικρό χωριό:

~

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας μικρός βοσκός. Μία μέρα, μην έχοντας τι να κάνει, σκέφτηκε να σκαρώσει μια φάρσα. Ανέβηκε σε ένα βράχο κι άρχισε να φωνάζει προς την κατεύθυνση του χωριού «Λύκος! Λύκος! Βοήθεια συγχωριανοί! βοήθεια!». Οι άντρες του χωριού άρπαξαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους κι έτρεξαν στο λόφο να βοηθήσουν το νεαρό βοσκό, που μόλις τους είδε άρχισε να γελάει με το πάθημά τους. Ο νεαρός βοσκός δύο μέρες μετά, άρχισε πάλι τα ίδια καμώματα. «Λύκος! Λύκος» φώναζε. «Τρέξτε συγχωριανοί, βοήθεια!». Πάλι οι συγχωριανοί έτρεξαν πάνω στο λόφο να σώσουν το μικρό βοσκό και το κοπάδι του από τους λύκους και πάλι έφυγαν θυμωμένοι με το νεαρό βοσκό για το ψέμα του. Ο νεαρός βοσκός επανέλαβε την φάρσα του και μία τρίτη φορά. Να όμως που μια μέρα ένας λύκος όρμησε πράγματι στο κοπάδι του και άρχισε να τρώει τα πρόβατά του. Κατατρομαγμένος ο βοσκός πήδηξε πάνω στο βράχο και άρχισε να φωνάζει με όλη τη δύναμη της φωνής του: «Λύκος! Λύκος! Βοήθεια! Τρέξτε! Σας λέω αλήθεια! Βοήθεια!». Κανείς όμως δεν πήγε για τον βοηθήσει, αφού όλοι νόμιζαν ότι ήταν πάλι μία από τις φάρσες του. Έτσι ο λύκος έφαγε ανενόχλητος όλα τα πρόβατα του νεαρού βοσκού. Ο μικρός βοσκός γύρισε στο χωριό τρομαγμένος και ταπεινωμένος.

~

Μπορεί η αγορά των Startups στην Ελλάδα να φαίνεται ώριμη, με πολλούς Startuppers, Θεσμικούς Επενδυτές, Angel Investors, Σύμβουλους, Δημοσιογράφους, Accelerators, Incubators, Clusters, Διαγωνισμούς και Βραβεία κάθε είδους, εκδηλώσεις και Εvents κάθε δεύτερη ημέρα, η αλήθεια όμως είναι ότι αντικειμενικά είναι μικρή. Στην ουσία, λίγες εκατοντάδες επαγγελματίες εξυπηρετούν λίγες χιλιάδες Startups και Startuppers.

Μάλιστα, καθώς η αγορά είναι ιδιαίτερα δυναμική, υπάρχει συχνή εναλλαγή στους ρόλους: ένας Startupper σήμερα μεθαύριο γίνεται Θεσμικός Επενδυτής ή Angel Investor, ένας Σύμβουλος ξεκινά δικό του Venture Capital ή Incubator, ένας υπάλληλος σε Θεσμικό Επενδυτή αποφασίζει να παραιτηθεί και να συμμετάσχει σε Startup. Όλα αυτά όμως δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η αγορά είναι μικρή, και τελικά όλοι κάπως γνωρίζονται μεταξύ τους σε προσωπικό επίπεδο. Η συμπεριφορά επομένως καθενός, Startupper και μη, τον ακολουθεί.

Η θετική στάση του μπορεί να είναι το κλειδί της επιτυχίας για τις μελλοντικές κινήσεις του. Μια παρεξήγηση ή μια λανθασμένη αντίδραση μπορεί να του κλείνει πόρτες για χρόνια. Προτείνεται, επομένως, ψυχραιμία και επαγγελματισμός πάντα και προς όλους ανεξαιρέτως.

Μόνο έτσι όταν κάποτε χρειαστείτε τους φίλους και τους γνωστούς που θα έχετε κάνει μέσα από το Startup σας, θα μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα σπεύσουν να σας βοηθήσουν. Αλλιώς, αν δηλαδή κρίνοντας από την προηγούμενη συμπεριφορά σας, θεωρήσουν ότι για μια ακόμα φορά θα βγουν ζημιωμένοι αν ανέβουν τρέχοντας το λόφο, θα μείνετε μόνοι ν’ αντιμετωπίσετε το λύκο.