Δημοσιεύθηκε στο dEasy, 02.04.2018

Μέρες που είναι, ίσως πρέπει να σκεφτεί κανείς λίγο καλύτερα το θέμα της νηστείας. Καταρχάς, για να καταλάβουμε τι περίπου περιλαμβάνει δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά: Η Wikipedia διευκρινίζει ότι «Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες του Κανονικού Δικαίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, νηστείες ονομάσθηκαν οι ημέρες κατά τις οποίες οι πιστοί οφείλουν να απέχουν από τις ηδονές του βίου και ορισμένων τροφών και ποτών. Κατά τον Κ. Ράλλη νηστείες καλούνται οι υπό της Εκκλησίας θεσπισμένες ημέρες «καθ΄ας οι πιστοί εν πνευματική συντριβή και μετανοία οφείλουν να ανυψούν το πνεύμα προς τον Κύριον δια ναρκώσεως της σαρκός, απεχόμενοι των ηδονών του βίου και ωρισμένων βρωμάτων και ποτών». Επομένως, αποχή από ορισμένες τροφές και ποτά, γενικά όμως από τις ηδονές του βίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα νηστίσιμα μενού στα φαστφουντάδικα και στα εστιατόρια, με φαγητά πιο νόστιμα κι από τα αρτύσιμα, μάλλον παρακάμπτουν παρά ακολουθούν τον κανόνα της νηστείας. Το ίδιο και τα «νηστίσιμα» τυριά, τα «νηστίσιμα» γάλατα, τα «νηστίσιμα» σουβλάκια κοκ. Όλα αυτά συγχέουν το νόμιμο με το ηθικό για καθέναν από εμάς. Προκαλούν ζημιά στην κοινωνία, κλείνοντας για μια ακόμα φορά το μάτι σε όσους Έλληνες θέλουν να παραβούν τους κανόνες, λες και δεν έχουμε ήδη αρκετούς τέτοιους στην καθημερινή μας ζωή. Αλλά αυτή είναι μια ανάλυση που δεν χωρά εδώ.

Ψηφιακή νηστεία;

Εδώ, στο πλαίσιο του dEasy, αναρωτιέμαι μήπως το digital easy living δεν ταιριάζει με το πνεύμα της νηστείας. Με άλλα λόγια, μήπως η ψηφιακή ζωή, που για όλους εμάς είναι ευχάριστη, οφείλει να μετριαστεί και κείνη της ημέρες της νηστείας. Είπαμε, αποχή από τις ηδονές του βίου. Δεν θα έπρεπε, επομένως, να μετριαστεί και η χρήση των social media από όλους μας; Κάτι τέτοιο νομίζω ότι θα έκανε διπλό καλό: Και για καθέναν από εμάς θα απελευθέρωνε χρόνο, έστω και για μια εβδομάδα, να κάνει κάτι άλλο, ίσως ποιοτικότερο, αλλά πάντως διαφορετικό. Αλλά και για το ίδιο το μέσο, λίγη σιωπή και μείωση του θορύβου νομίζω ότι θα βελτίωνε την ποιότητα των feeds – που ήδη αμφισβητείται παγκοσμίως.

Για καθέναν η νηστεία, και η θρησκεία άλλωστε, είναι κάτι προσωπικό. Με άλλα λόγια, καθένας επιλέγει να νηστέψει, ή να μην νηστέψει, για τους δικούς του λόγους. Το θέμα εδώ είναι, αν το αποφασίσει, να το κάνει σωστά, σύμφωνα με τους κανόνες. Πάρτυ με παστίτσιο από σόγια και νηστίσιμα πιτόγυρα Μεγάλη Εβδομάδα δεν βοηθά κανέναν, ούτε τον «νηστεύοντα», ούτε την θρησκεία, ούτε, πολύ περισσότερο, την κοινωνία γύρω του.