Δημοσιεύθηκε στο tomanifesto.gr, 22.12.2022
Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2022 σε καθέναν μας σιγά-σιγά φτάνουν «απολογισμοί της χρονιάς που πέρασε» από τις ονλαιν πλατφόρμες στις οποίες συμμετέχει. Ψηφιακά εργαλεία όπως το Spotify ή το Netflix αρχίζουν να μας στέλνουν μηνύματα, τι ακριβώς είδαμε και κάναμε τη χρονιά που σιγά σιγά περνά. Σειρά θα πάρουν σύντομα και τα «βαριά» χαρτιά όπως το Facebook, το Instagram, ή το LinkedIn (για το Twitter, ενόψει αλλαγής ιδιοκτησίας, μένει να δούμε). Εξίσου, πλατφόρμες όπως η Amazon μας στέλνουν τις προτάσεις τους για τα βιβλία του 2022, βασισμένες, και πάλι, στις προτιμήσεις μας της προηγούμενης χρονιάς.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω είναι ότι στέλνονται έτοιμα για «μοίρασμα». Δηλαδή, οι παραπάνω εταιρείες μας στέλνουν τους απολογισμούς των πεπραγμένων μας έτοιμους ώστε να τους μοιραστούμε ονλαιν με φίλους και γνωστούς μας, ψηφιακούς και μη. Με αυτόν τον τρόπο όλοι μας ωφελούμαστε: Και εμείς έχουμε υλικό για ένα ακόμα ωραίο και ενδιαφέρον «ποστάρισμα», και οι πλατφόρμες αυτό-διαφημίζονται , υπενθυμίζοντάς μας πόσο σημαντικές είναι για εμάς.
Ωφελούνται πράγματι όλοι; Ίσως όχι όλοι. Όλοι αυτοί οι απολογισμοί στηρίζονται σε καλο-κουρδισμένες μηχανές καταγραφής και καταλογοποίησης. Δηλαδή, οι πλατφόρμες μας στέλνουν αναλυτικά τα πεπραγμένα μας, επειδή τα καταγράφουν και τα επεξεργάζονται. Γι αυτές αποτελούν εξαιρετικά πολύτιμη πληροφορία. Τις μαθαίνει τι μας ενδιαφέρει και τι όχι, διευκολύνει τις διαφημίσεις τους και καθοδηγεί τις μελλοντικές αποφάσεις τους. Πολλά μπορεί να ειπωθούν, αν αυτό είναι καλό για την αγορά, για την κοινωνία, για τον άνθρωπο. Για αρχή όμως, αυτή τη διαδικασία θα πρέπει πρώτα όλοι μας να την αντιληφθούμε.