Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα tomanifesto.gr, 22.09.2023

Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά και τα τρία μεγάλα κόμματα ανανέωσαν τη δεξαμενή μελών τους την τελευταία διετία. Ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί το τέλος μιας διαδικασίας που για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από το 2021 (εσωκομματικές εκλογές για την πρώτη, και εκλογή προέδρου για το δεύτερο). Συνολικά δηλαδή περίπου μισό εκατομμύριο συμπολιτών μας ψήφισε στις εσωκομματικές διαδικασίες ενός κόμματος (ο αριθμός ανεβαίνει κι άλλο αν συνυπολογιστούν και τα μικρότερα κόμματα). Εννοείται άλλωστε ότι αυτός είναι ο αριθμός μόνο όσων ψήφισαν – υπολογίζω ότι τα μέλη κομμάτων στην Ελλάδα είναι συνολικά άνω του 1εκ.
Η συζήτηση είναι ευρύτερη, όμως δύο μόνο σημεία θέλω να αναδείξω εδώ. Πρώτο, ότι τα κόμματα στις εσωκομματικές διαδικασίες είναι που αυξάνουν τον αριθμό των μελών τους, και όχι στις εθνικές εκλογές. Αυτό ίσως για κάποιους να αποτελεί έκπληξη: θεωρητικά, όποτε έχουμε εθνικές ή ευρωεκλογές το ενδιαφέρον αυξάνεται και αυτό θα έπρεπε να συμπαρασύρει και τις εγγραφές μελών. Η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική. Στις εσωκομματικές εκλογές είναι που οι περισσότεροι εγγράφονται ή ανανεώνουν την ιδιότητα μέλους.
Το δεύτερο σημείο είναι γενικότερο και αφορά τη δημοκρατία μας. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξο για όλους το μήνυμα που εκπέμπεται από όλες αυτές τις διαδικασίες. Η πολιτική ενδιαφέρει τον κόσμο, περιλαμβανομένων των νέων, και πολλοί από εμάς είναι έτοιμοι να “ξεβολευτούμε” μία ή και δύο Κυριακές χωρίς εθνικό διακύβευμα ή υποχρέωση από τον νόμο προκειμένου να βοηθήσουμε το πολιτικό κόμμα στο οποίο ανήκουμε. Η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που στηρίζεται στη συμμετοχή των πολιτών και στο ενεργό ενδιαφέρον τους (και, εξίσου, στη σύγκρουση των πολιτικών ιδεών). Αν όλα αυτά ατονήσουν, ατονεί και η δημοκρατία. Οι, επιτυχείς, εσωκομματικές διαδικασίες των κομμάτων αποτελούν εγγύηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.