Δημοσιεύθηκε στο EpiDexia.blog, 8.1.2021

Αυτές τις μέρες κλείνουμε ένα έτος λειτουργίας του Επί Δεξιά ιστολογίου μας. Το Επί Δεξιά ξεκίνησε αρχές του 2020 για να καλύψει ένα (εικαζόμενο τότε, όμως τελικά πραγματικό όπως αποδείχτηκε στην πράξη) κενό στην κεντροδεξιά θεωρία και ανάλυση. Μπορεί η χώρα να κυβερνάται, με επιτυχία μέχρι σήμερα, από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιδέες και οι πολιτικές της κεντροδεξιάς δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης και συζήτησης. Αν θέλετε, είναι αυτή ακριβώς η αδράνεια των προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησε στην θεωρητική υπεροχή της αριστερής ιδεολογίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Το Επί Δεξιά, επομένως, έχει στόχο την υποστήριξη, ή και τη συν-διαμόρφωση, ενός κεντροδεξιού τρόπου σκέψης (και πράξης) στην Ελλάδα (και στην Ευρώπη) σήμερα. Όπου, για εμάς, για τη Συντακτική του Ομάδα, η κεντροδεξιά σήμερα χαρακτηρίζεται από λογική, ηθική και μεσότητα.Λογική, με την έννοια της παράθεσης επιχειρημάτων, Ηθική, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην Ελλάδακαι Μεσότητα, επειδή απεχθανόμαστε τα άκρα. Αν επομένως έπρεπε να δώσουμε μια πολύ σύντομη απάντηση στο ερώτημα «Τι είναι Κεντροδεξιά σήμερα», θα λέγαμε ότι είναι η μετριοπαθής, Ευρωπαϊκή Δεξιά. Περισσότερες όμως πληροφορίες, υπό τη μορφή ερωτο-απαντήσεων, μπορεί κανείς να βρει και εδώ.

Πως τα πήγαμε, λοιπόν, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας μας; Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου κάναμε μια πρώτη αποτίμηση. Η συνέχεια, παρά τα σκαμπανεβάσματα του κορωνοϊού, εξακολούθησε το ίδιο καλή. Συνολικά, κατά τη γνώμη μας τα αποτελέσματά μας ήταν εξαιρετικά:

  • Καθόλη τη διάρκεια του έτους δημοσιεύαμε ένα τουλάχιστον νέο κείμενο την εβδομάδα, έκτασης κατά μέσο όρο χιλίων (1000) λέξεων.
  • Καθένα από τα κείμενά μας συγκέντρωσε κατά μέσο όρο στο facebook, που ήταν η προτιμώμενη πλατφόρμα επικοινωνίας με το κοινό μας:
    • περισσότερα από 1000 likes,
    • περισσότερα από 40 shares,
    • περισσότερα από 60 σχόλια.

Η αρχική συντακτική μας ομάδα μεγάλωσε με νέους συνεργάτες.

Δηλαδή, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του το Επί Δεξιά κατάφερε να πετύχει περισσότερες από 50.000 αναγνώσεις των κειμένων του!

Και η συνέχεια; Είναι δύσκολο να κάνει κανείς σχέδια την εποχή του κορωνοϊού, όπου το απίθανο έχει κανονικοποιηθεί και το απρόοπτο έχει γίνει πλέον ο κανόνας. Σε κάθε όμως περίπτωση αυτά δεν αποκλείουν τα σχέδια, που άλλωστε είναι το μόνο που γενικά μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για το μέλλον. Έτσι λοιπόν για το 2021 θα επιθυμούσαμε και θα εργαστούμε προς τις εξής κατευθύνσεις:

  • Αύξησης των κειμένων, δηλαδή του ρυθμού δημοσίευσής τους,
  • Αύξησης του αριθμού των μελών της συντακτικής ομάδας, και δημιουργίας ομάδας συνεργατών,
  • Βελτίωσης της αναγνωρισιμότητας του Επί Δεξιά,
  • Οργάνωσης εκδηλώσεων, αμέσως μόλις επιτραπούν,
  • Προετοιμασία εκδόσεων, έντυπων αυτή τη φορά, στα αντικείμενα ενδιαφέροντος του Επί Δεξιά.

Το 2021 αποτελεί για την Ελλάδα ταυτόχρονα επετειακό έτος και σταυροδρόμι. Κοιτώντας πίσω της με σεβασμό έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον, παρά τις σοβαρές προκλήσεις και την, ίσως εχθρική και πάντως δύσβατη, διεθνή συγκυρία. Τηρουμένων φυσικά των αναλογιών η Συντακτική Ομάδα του Επί Δεξιά θεωρεί ότι αντίστοιχα ισχύουν και για το ιστολόγιό μας: Κοιτώντας με ευγνωμοσύνη το, σύντομο, παρελθόν του και την εξαιρετική υποδοχή και υποστήριξη που έλαβε από το κοινό του, είναι πλέον σε θέση να σχεδιάσει με φιλοδοξία για το μέλλον, παρά το όποιο αρνητικό κλίμα και τις αντίξοες συνθήκες.