Δημοσιεύθηκε στο dEASY, 23.11.2010
Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου αφιέρωμα του, γαλλικού, περιοδικού του Figaro με τίτλο «Οι νέοι σταρ του νετ». Το αφιέρωμα έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό και έκανε εκτενή κάλυψη των ιστολογίων και της επιρροής τους καθώς φυσικά και των συντακτών τους, με σχετικές φωτογραφίες, συνεντεύξεις, αναδρομές κλπ. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, εκτός από το γεγονός ότι το θέμα κατέλαβε εξώφυλλο, ήταν η κατάταξη των γάλλων bloggers σε πίνακα (ανά θεματική κατηγορία). Επίσης, πίνακας παρέχεται και για το twitter αλλά και για το facebook, που σημαίνει ότι κάποιος μετρά και εκεί.
Αυτή ακριβώς η σκέψη με μελαγχόλησε. Στην Ελλάδα ποιος μετρά; Γνωρίζουμε ποια είναι τα ιστολόγια με τη μεγαλύτερη επιρροή/αναγνωσιμότητα; Αν όχι ανά θεματική κατηγορία, έστω με γενική κατάταξη; Η κατάταξη στο facebook και στο twitter είναι προφανώς πιο εύκολη, αλλά έχει ασχοληθεί κανείς να μας πει ποιοι συμπολίτες μας είναι οι δημοφιλέστεροι στα μέσα αυτά; (Ποιος ξέρει, εκτός από τους συνήθεις ύποπτους η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει εκπλήξεις.)
Η έλλειψη μετρήσεων, κατατάξεων και των σχετικών αναλύσεων είναι νομίζω γενικά μια από τις μεγαλύτερες ελλείψεις μας. Επειδή κανείς δεν ασχολείται να ανακαλύψει, να κατατάξει και να μετρήσει (και τελικά να αξιολογήσει – ή ίσως αυτό τελικά είναι που θέλουμε να αποφύγουμε;), αρκούμαστε όλοι σε μια σχετικότητα και σε μια ασάφεια, σε ένα ομιχλώδες τοπίο όπου «ό,τι δηλώσεις είσαι» και καθένας επωφελείται όπως καλύτερα μπορεί σε βάρος των άλλων.
Τέλοσπάντων, ανεξαρτήτως της κοινωνικής ανάλυσης, εγώ προσωπικά θα ήθελα να ξέρω τα metrics των ελληνικών ιστολογίων. Τα ιστολόγια είναι πλέον παράγοντας της καθημερινής μας ζωής και δεν μπορεί ν’ αγνοηθούν. Παίζουν ρόλο κοινωνικό και πολιτικό, κάποια από αυτά έχουν οικονομικό αντικείμενο (προσοχή, εδώ μιλάω για ιστολόγια, όχι για μπλογκοειδή ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, βλ. άλλωστε και παλαιότερο σημείωμά μου), διαμορφώνουν απόψεις. Κάποιοι που σήμερα φτιάχνουν κόμμα συνομίλησαν μαζί τους θεσμικά (αλήθεια, για παράδειγμα τότε πως επελέγησαν οι bloggers που πήγαν στο ΥΠΕΞ για το θέμα της Μακεδονίας; βάσει ποιων μετρήσεων ακριβώς;), κάποιοι άλλοι εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι ή και δήμαρχοι με τη ρητή υποστήριξή τους, κάποιοι τρίτοι υποστηρίζουν ότι θα περάσουν νόμο για να τα ρυθμίζουν(!), καλό και σωστό δεν θα ήταν επομένως πρώτα να μετρηθούμε, για να ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε;