Δημοσιεύθηκε στο dEASY, 10.12.2010

Πρόσφατα σας ανέπτυξα κάποιες προτάσεις μου, τι θα μπορούσε να κάνει το Κράτος για να βοηθήσει, αναπτυξιακά, την web επιχειρηματικότητα. Συνοψίζοντας, είχα πει ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο Internet, ώστε να το κάνουν άκοπα και άμεσα. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινα αφενός να «βγει» από το νόμο η τυπική προϋπόθεση της ύπαρξης έδρας για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας (ιστοσελίδα ανεβάζει κανείς και από την κρεβατοκάμαρά του) και αφετέρου να απαλλαχθούν πλήρως από φορολογική υποχρέωση (και τήρησης βιβλίων) όσοι από το Internet τζιράρουν ποσά μέχρι πχ. 50-60Κ το έτος. (Σημειώνω πάντως ότι κατά τη γνώμη μου η μικρο-επιχειρηματικότητα δεν βοηθά, αλλά αφενός φαίνεται ότι είμαι μόνος σε αυτή μου την πεποίθηση και αφετέρου σε περίοδο κρίσης δέχεσαι την επιχειρηματικότητα από οπουδήποτε και αν προέρχεται).

Σήμερα λοιπόν προσθέτω άλλη μια πρόταση στη λίστα: την απαλλαγή από την υποχρέωση διπλο-ασφάλισης. Εξηγούμαι: αν σήμερα «στήσει» κάποιος μια ΕΠΕ υποχρεούται, ανεξαρτήτως αν είναι ασφαλισμένος αλλού, να πληρώσει και εισφορές στο αντίστοιχο ταμείο. Το ύψος τους μόνο αμελητέο δεν είναι (κάποιες λίγες εκατοντάδες Ευρώ το μήνα). Υποστηρίζω λοιπόν ότι οι εισφορές αυτές είναι για τον μεν επιχειρηματία άχρηστες για την δε επιχειρηματικότητα καταστροφικές. Η ύπαρξή τους (αν μάλιστα συνδυαστεί με την υποχρέωση ύπαρξης έδρας, τήρησης βιβλίων κλπ κλπ) κάνει τα λειτουργικά και μόνο κόστη μιας μικρο-επιχείρησης (θυμίζω, η επε έχει κεφάλαιο 4,5Κ…) απαγορευτικά. Με τον τρόπο όμως αυτόν αποκλείεται η «ευκαιριακή» επιχειρηματικότητα, δηλαδή η δραστηριοποίηση ανθρώπων που έχουν μια ιδέα και διάθεση να την υποστηρίξουν αλλά αυτό θέλουν αρχικά να το κάνουν μερικώς απασχολούμενοι και με λογικό κόστος. Το γεγονός ότι αναγκάζονται να πληρώνουν και διπλές εισφορές (ενώ ασφαλισμένος κανείς είναι μια φορά…) μαζί και με όλα τα άλλα που λεμε παραπάνω τους κάνει τελικά να μην το αποφασίσουν.

(Από την άλλη, ελάχιστα προσφέρουν τα one-stop-shop και τα όσα σχετικά κατά καιρούς προτείνονται… για όνομα, όποιος είναι ικανός επε ανοίγει μέσα σε λίγες μέρες – αλλού είναι τα πραγματικά προβλήματα (πχ. άδειες λειτουργίας κλπ κλπ κλπ), τα οποία όλα αυτές οι «πρωτοβουλίες» δεν τολμούν να ακουμπήσουν…).

Επομένως, αν θέλει κανείς να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα εν γένει, ας κάνει κάτι (και) με αυτό. Αν θέλει να βοηθήσει την web επιχειρηματικότητα ειδικά, ας την προσφέρει σχεδόν δωρεάν στα αρχικά της στάδια σε όσους, είτε από επιλογή είτε από ανάγκη (βλ. κρίση…), αποφασίσουν να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτόν. Μακάρι όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες που θα επωφεληθούν σύντομα να μπορούν να πληρώνουν πλήρεις εισφορές και φόρους – μέχρι τότε όμως, ας τους δώσουμε την ευκαιρία τουλάχιστον να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Είναι, άλλωστε, για το καλό όλων.