Δημοσιεύθηκε στο dEASY, 26.9.2011

Προχθές βρέθηκα Βερολίνο, και επιτέλους κατάλαβα γιατί χρεοκοπήσαμε – σας περνάω τις παρατηρήσεις μου για να το καταλάβετε και εσείς:

–    Το δωμάτιο σε τετράστερο στο κέντρο του Βερολίνου κόστιζε περίπου 100 Ευρώ το βράδυ, όταν στην Σκόπελο το ενοικιαζόμενο δωμάτιο κόστιζε 90 – και τα δυο χωρίς πρωινό.

–    Το supermarket, που φυσικά σαν γνήσιος Έλληνας είπα να επισκεφτώ έστω και για 5 λεπτά, κοστίζει ακριβώς τα μισά από ό,τι στην Ελλάδα – ιδιαίτερα σε πάνες και τροφές μωρού, και μόνο οι νέοι γονείς μπορούν να καταλάβουν την οργή που με κατέλαβε μόλις το διαπίστωσα…

–    Το ποτό και η μπύρα και το φαγητό έξω ήταν τουλάχιστον 30% φθηνότερα από τα αντίστοιχα ελληνικά μαγαζιά. Και, το happy hour ήταν ως τις 9 και είναι πράγματι happy hour με ποτά κάτω από 5 Ευρώ.

–    (το σινεμά ομολογουμένως 9 Ευρώ, αλλά θα δείτε ότι οι Γερμανοί διαμαρτύρονται, θεωρώντας το ακριβό)

Από την άλλη μεριά όμως,

–    Η Vodafone στο κέντρο του Βερολίνου διαφημίζει ως καταπληκτικό νέο κινητό το iphone 4…

–    Wifi δεν υπάρχει ούτε για δείγμα – μην αφήσετε να σας παραμυθιάσουν για το αντίθετο, κανένα καφέ δεν το παρέχει ουσιαστικά εκτός από τα starbucks που γίνεται χαμός από laptops… ακόμα και στο τετράστερο παραπάνω ξενοδοχείο η δωρεάν πρόβαση περιοριζόταν σε μισάωρα(!) στο lobby με συνθηματικά σε χαρτάκι(!) από τη reception!!!

–    Wifi ΔΕΝ παρέχουν ούτε τα επώνυμα και μεγάλα και ολοκαίνουργια εμπορικά κέντρα στο κέντρο της πόλης. Ακόμα και το Sony Center που όλοι πίνουν νερό στο όνομά του παρέχει τόσο αργό ιντερνετ που άστο καλύτερα… (άσε που, παρότι ενιαίο εμπορικό κέντρο, ΔΕΝ παρέχει τουαλέττες για τους επισκέπτες, παρά μόνο με πληρωμή).

–    Τα κινητά που είδα ακόμα και σε στελέχη κλπ κλπ κλπ ήταν μακράν κατώτερα από ό,τι θα περίμενα να δω σε αντίστοιχο επίπεδο στην Ελλάδα – ελάχιστα τα iphone 4, κυρίως blackberry, υποθέτω για τους γνωστούς λόγους δεδομένης της έλλειψης wifi… ipad, νομίζω είδα μόνο τουρίστες να κρατούν…

–    Τα καφέ και τα εστιατόρια ήταν μακράν κατώτερα σε επίπεδο επένδυσης από ό,τι τα δικά μας. Το μέσο καφέ/μπαρ στο Βερολίνο, ακόμα και στους πιο κυριλέ δρόμους, θεωρώ πως ενσωματώνει μια πολύ μέτρια επένδυση με αντίστοιχης ποιότητας υλικά (πάγκο, τραπεζοκαθίσματα, διακόσμηση), ενώ εδώ ακόμα και συνοικιακό καφέ να ανοίξει κανείς χρειάζεται μια περιουσία για να το εξοπλίσει.

–    Τέλος, καθώς γύριζα την πόλη Σαββατοκύριακο πρωί είδα και γω δεν ξέρω πόσους γάμους των 30-40 ατόμων σε εκκλησίες με ποτό στο χέρι απέξω – και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

–    (α, και τα αυτοκίνητα δεν ήταν και τόσο πιο εξωτικά από ό,τι βλέπω εδώ καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας…)

Να επομένως γιατί χρεοκοπήσαμε. Γιατί κατά τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τους απολύτως συνειδητοποιημένους Γερμανούς, εμείς έχουμε χάσει την ουσία των πραγμάτων και έχουμε επικεντρωθεί στην επίδειξη και στην υπερκατανάλωση χωρίς κανέναν απολύτως, χρηστικό, λόγο…