Δημοσιεύθηκε στο startupper.gr, 22.02.2017

 

 

Καλέ μου Startupper τις ιστορίες αυτές τις σκέφτηκα παραπάνω από 2.500 χρόνια πριν. Όμως, καλώς ή κακώς, ούτε η φύση ούτε οι άνθρωποι αλλάζουν. Νομίζω επομένως ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να σου φανούν χρήσιμες. Απλά λίγη προσαρμογή χρειάζονται στις δικές σου συνθήκες. Εννοείται ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με συγκεκριμένα πρόσωπα είναι τυχαία και σίγουρα μη ηθελημένη. Αν όμως οι καταστάσεις που σου αφηγούμαι κάτι σου θυμίζουν, τότε θα έχω πετύχει το στόχο μου.

Σήμερα θα σου πω μια ιστορία για δύο Ιδρυτές – Founders ενός Startup, και την αντίδραση καθενός όταν ήρθαν τα πρώτα δύσκολα – δηλαδή, η Αρκούδα:

~

Κάποτε δυο φίλοι βάδιζαν σε δρόμο άγνωστο. Παρόλα αυτά, καθένας τους ένιωθε ασφαλής γιατί ήταν σίγουρος ότι ο φίλος του θα τον βοηθούσε να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε κίνδυνο εμφανιζόταν μπροστά του. Ξαφνικά έπεσαν πάνω σε μια αρκούδα. Ο ένας έτρεξε γρήγορα και σκαρφάλωσε σ’ ένα κοντινό δέντρο. Ο άλλος έμεινε για μια στιγμή ακίνητος και μετά έπεσε στο έδαφος, υποκρινόμενος το νεκρό. Το θηρίο έτρεξε προς τον άντρα που ήταν στο έδαφος. Με τα γαμψά νύχια του τον σήκωσε από το έδαφος. Όμως, τα πόδια και τα χέρια του είχαν γίνει από τον τρόμο τόσο άκαμπτα και παγωμένα που η αρκούδα νόμισε ότι πραγματικά είχε πεθάνει. Έτσι, εγκατέλειψε τον άντρα κι έφυγε μακριά. Όταν ο άλλος αισθανόταν πλέον ασφαλής κατέβηκε από τον δέντρο και ρώτησε το φίλο του «Πες μου σε παρακαλώ, τι σου είπε η αρκούδα όταν ήταν σκυμμένη πάνω σου;». Κι εκείνος του απάντησε: «Θέλεις να μάθεις τι μου είπε; Με συμβούλευσε να μην ταξιδεύω από δω και μπρος με φίλους που με εγκαταλείπουν, την ώρα του κινδύνου».

~

Κατά τη δημιουργία ενός νέου Startup όλα φαίνονται ρόδινα. Οι ιδρυτές είναι όλοι φίλοι μεταξύ τους, και ο κόσμος έτοιμος για κατάκτηση. Χρήματα μπορεί να μην υπάρχουν πολλά, όμως οι καλές προθέσεις – και δηλώσεις – όλων περισσεύουν. Η ιδρυτική ομάδα είναι έτοιμη να βάλει τα δυνατά της. Και μετά… Μετά έρχονται κάποια στιγμή τα δύσκολα. Τα χρήματα δεν έρχονται ποτέ, ή τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα όσο αρχικά είχε υπολογιστεί, οι ανάγκες γίνονται πιεστικές, οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται. Σε τέτοιες συνθήκες η ομόνοια συχνά χάνεται και τα προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία μαγική λύση για το ενδεχόμενο αυτό. Δεν έχει νόημα να σας πει κανείς «ας προσέχατε». Το μόνο που θα μπορούσατε να είχατε κάνει από την αρχή, για να μην φτάσετε ο ένας να σκαρφαλώνει στα δέντρα και ο άλλος να κάνει τον πεθαμένο, είναι οι αρχικές σας σχέσεις και υποσχέσεις να είχαν καταγραφεί πολύ προσεκτικά και αναλυτικά στα ιδρυτικά έγγραφα της εταιρείας σας – ώστε τουλάχιστον καθένας να γνωρίζει τι είχε αναλάβει να κάνει και δεν έκανε.

Ίδια προβλήματα μπορεί να τύχουν και αργότερα στη ζωή του Startup σας. Για παράδειγμα, ενδεχομένως να έχετε εξασφαλίσει τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, και να έχετε πλέον νέους συνέταιρους στην προσπάθειά σας.

Ο ενθουσιασμός της ημέρας που πέφτουν οι υπογραφές για την επένδυση δεν κρατά για πάντα. Αρκούδες μπορεί να συναντήσετε οποτεδήποτε στο δάσος. Αν δεν ήσαστε προσεκτικοί κατά την καταγραφή των υποχρεώσεων καθενός μετά τη λήψη της χρηματοδότησης, αν δηλαδή δεν είχατε λάβει κάθε νομικό και οικονομικό μέτρο για να προστατέψετε τον εαυτό σας όταν ακόμα ο περίπατος στο δάσος σας φαινόταν σαν μια πολύ καλή ιδέα, μπορεί πολύ γρήγορα να διαπιστώσετε ότι και οι καινούργιοι συνέταιροί σας λιγότερο ενδιαφέρονται για τη δική σας επιβίωση και περισσότερο για την επιβίωση της επένδυσής τους.

Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να γίνει τροφή για τις Αρκούδες…