Δημοσιεύθηκε στο dEasy, 23.10.2017
Υπάρχουν κάμποσοι τρόποι να προσεγγίσει κανείς το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που μόλις έγινε υποχρεωτικό για όσους μετακινούνται με τα Μέσα στην Αθήνα. Τριακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας μάλλον ταλαιπωρούνται, όσοι έχουν παραστάσεις εξωτερικού μάλλον ανακουφίστηκαν, ο Νίκος γκρίνιαξε ότι το «μπαχαλέψαμε», εγώ πάλι το «πολλαπλό» το βρήκα «φτηνιάρικο» για την αξία που ενσωματώνει. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν νομίζω ότι ασχολήθηκε (ή, έστω, ασχολήθηκε εκτεταμένα), με τις δυνατότητες data analytics που αυτή η μετάβαση περιλαμβάνει.
Μάθαμε λοιπόν, γιατί δεν μας το είχε πει κανείς μέχρι σήμερα, ότι 300.000 κάρτες απεριορίστων λειτουργούν στην Αθήνα σήμερα. Μεγάλος αριθμός, αλλά έτσι σκέτος δεν σημαίνει και πολλά. Είναι ικανοποιητικός, σε πόλη των 5εκ.; Αλλού τι γίνεται; Και, η χρήση που αυτές οι 300.000 κάρτες κάνουν είναι κυρίως μετρό, λεωφορεία ή τι; Έχουν περιοδικότητα; Αυξήσεις; Μειώσεις;
Το ίδιο και για τα μεμονωμένα εισιτήρια. Πόσα ετησίως/μηνιαίως, και που; Ώρες αιχμής; Αχρησιμοποίητες γραμμές λεωφορείων; Αυξομειώσεις του αριθμού τους; Πόσα για αεροδρόμιο; Ανά κατηγορία του (τρένο/λεωφορείο εξπρές);
Φαντάζομαι ότι τα παραπάνω δεν κάνουν μόνο εμένα να αναρωτιέμαι. Άλλωστε από εμένα θα χρησιμοποιούνταν μόνο για νομικό-οικονομική, άντε το πολύ κοινωνική, ανάλυση. Ο ίδιος ο ΟΑΣΑ έπρεπε να καίγεται για τις πληροφορίες αυτές. Να τις συλλέγει, και, ελέω ανοιχτών δεδομένων του Δημοσίου, να τις μοιράζεται μαζί μας.
Ο ΟΑΣΑ επέλεξε να κάνει ακριβώς το αντίθετο, λες και η επεξεργασία big data είναι κατάρα. Πουθενά, μα πουθενά, δεν ανέφερε αυτή τη δυνατότητα ως ένα από τα καλά της αναβάθμισης. Ακόμα και στην παρουσίασή του στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων (όπου οφείλω να σημειώσω ότι συμμετέχω – όχι όμως στην υπόθεση αυτή), από όσο διαβάζω υποβάθμισε το θέμα, αναφέροντας ότι επεξεργασίες δεν θα κάνει, τα δεδομένα θα τα κρατά για λίγο, και, έτσι όπως το βλέπω, μάλλον «έσπρωξε» την κουβέντα στο αν θα κάνει προφίλ μετακινήσεων των κατόχων προσωποποιημένης κάρτας. Όχι ότι, άλλωστε, στον ιστότοπό του μας παρέχει οποιοδήποτε αριθμητικό στοιχείο για το έργο του, όπως έπρεπε να κάνει εδώ και χρόνια.
Για μένα, κρίμα. Οι επεξεργασίες big data δεν είναι ασυμβίβαστες με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Κάθε άλλο. Και είναι απαραίτητες στην σύγχρονη κοινωνία που, ελπίζεται ότι, ζούμε. Για αντικειμενικούς και για υποκειμενικούς λόγους. Αντικειμενικούς, γιατί αλλιώς ούτε ο ΟΑΣΑ ούτε άλλος κανείς δεν μπορεί να κάνει πια τη δουλειά του. Χωρίς αριθμούς, πολύ εύκολα θα μπορούσε κάποιος να του ζητήσει να κατεβάσει τον διακόπτη πχ. σε όλα τα συνοικιακά λεωφορεία του. Ή, να μειώσει το προσωπικό του. Αλλά και για υποκειμενικούς λόγους οι επεξεργασίες big data είναι απαραίτητες στην χώρα: Επειδή εξοικειώνουν τον πληθυσμό της με την ιδέα ότι με αριθμούς, και όχι με ευχολόγια και εικασίες, βελτιώνεται η ζωή με χειροπιαστό τρόπο σήμερα.