Συγγραφέας: Αίσωπος

Προσαρμογή: Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου

Καλέ μου startupper τις ιστορίες αυτές τις σκέφτηκα παραπάνω από 2.500 χρόνια πριν. Όμως, καλώς ή κακώς, ούτε η φύση ούτε οι άνθρωποι αλλάζουν. Νομίζω επομένως ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να σου φανούν χρήσιμες. Απλά λίγη προσαρμογή χρειάζονται στις δικές σου συνθήκες. Εννοείται ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με συγκεκριμένα πρόσωπα είναι τυχαία και σίγουρα μη ηθελημένη. Αν όμως οι καταστάσεις που σου αφηγούμαι κάτι σου θυμίζουν, τότε θα έχω πετύχει το στόχο μου.

Σήμερα η ιστορία μου απαντά στο ερώτημα, αν πρέπει να μπεις σε πρόγραμμα τεχνικό-υλικό-συμβουλευτικής υποστήριξης, δηλαδή σε πρόγραμμα incubation, acceleration ή όπως αλλιώς το αποκαλούν οι δημιουργοί του, και τι πρέπει να προσέξεις άπαξ και το αποφάσισες.

~

Ένα γέρικο λιοντάρι, μη μπορώντας να βρει τροφή με τη δύναμη, αποφάσισε να το κάνει με την πονηριά. Πήγε λοιπόν σε μια σπηλιά, ξάπλωσε μέσα κι έκανε το άρρωστο. Έτσι, έπιανε τα ζώα που έρχονταν να το επισκεφθούν και τα καταβρόχθιζε. Αφού έφαγε κάμποσα, μια αλεπού αντιλήφθηκε το τέχνασμά του. Για να το επιβεβαιώσει, πήγε και στάθηκε έξω από τη σπηλιά, και το ρώτησε πως πάει η υγεία του. «Άσχημα», της απάντησε εκείνο, και μετά την κάλεσε να μπει και κείνη μέσα. Τότε αυτή του απάντησε: «Θα έμπαινα, αν δεν έβλεπα πολλές πατημασιές να μπαίνουν, αλλά καμία να βγαίνει».

~

Τα προγράμματα incubation, acceleration, mentoring, ή όπως αλλιώς τελοσπάντων τα ονομάζουν οι ίδιοι όσοι τα δημιούργησαν και τα λειτουργούν, είναι μια πραγματικότητα γύρω σου που δεν μπορείς να αγνοήσεις. Κυρίως απευθύνονται σε Startuppers χωρίς προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, έχοντας στόχο να τους δώσουν τις πρακτικές εκείνες γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να στήσουν και να διοικήσουν το Startup τους. Παράλληλα, προσφέρουν με ανταγωνιστικούς όρους, τεχνικο-υλικές υπηρεσίες απαραίτητες στα Startups για τη λειτουργία τους, από γραφειακούς χώρους μέχρι meeting rooms, videoconferencing, υπηρεσίες γραμματείας και τηλεφωνικού κέντρου, και ό,τι άλλο φανταστεί κανείς.

Ωφελούν, επομένως, το Startup οικοσύστημα; Θεωρώ πως ναι. Όσοι startuppers διανύουν την πρώτη επαγγελματική δεκαετία της ζωής τους, και πιθανώς δεν έχουν καθόλου εμπειρία, θα ωφεληθούν περισσότερο, αφού τόσο ποιοτικά ταχύρρυθμα σεμινάρια δύσκολα θα έβρισκαν αλλού, και πάντως θα κόστιζαν ακριβά. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία startuppers σίγουρα δεν θα χάσουν τον χρόνο τους αν φρεσκάρουν λίγο τις γνώσεις τους. Άλλωστε, ολόκληρο το οικοσύστημα ωφελείται από τις, φθηνές, υπηρεσίες υποστήριξης αλλά και από τις γνωριμίες/networking που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προσφέρονται σε κάθε παρόμοιο πρόγραμμα.

Επομένως, η πρότασή μου είναι «Ναι στα προγράμματα incubation, acceleration κ.λπ.». Όχι όμως ανεπιφύλακτα.

Κίνδυνοι υπάρχουν πολλοί. Επειδή δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος για όλα αυτά τα προγράμματα, καθένα τους εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες. Άλλο απλά προσφέρει τις παραπάνω υπηρεσίες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να ζητά δηλαδή κάτι σε αντάλλαγμα, και μετά ξεπροβοδίζει τους Startuppers που το χρησιμοποίησαν. Άλλο, ζητά αντάλλαγμα έναντι των παραπάνω υπηρεσιών, συνήθως ένα ποσοστό του Startup. Άλλο πάλι, προσφέρει και μετρητά στο Startup. Άλλο όμως ζητά αυτά τα μετρητά πίσω, με αντίστροφη τιμολόγηση έναντι των υπηρεσιών που παρέχει. Άλλο θεωρεί αυτονόητο ότι, αν μέσω του δικτύου / network που προσφέρει στο startup προκύψει χρηματοδότηση, τότε θα αμειφθεί με εύρετρα. Τέλος, κάμποσα τέτοια προγράμματα του εξωτερικού απαιτούν μετακόμιση του Startup εκεί.

Πρέπει, επομένως, να διαλέξεις. Όλες οι προσφορές δεν είναι ίδιες. Κάποιες είναι λιγότερο δελεαστικές από κάποιες άλλες. Τους όρους συνεργασίας που σου προσφέρει πρέπει να τους εξετάσεις αναλυτικά με τους οικονομικούς και νομικούς συμβούλους σου, όσο χαρούμενος κι αν είσαι που το πρόγραμμα σε επέλεξε και πίστεψε σε σένα. Ώστε να μπορέσεις σύντομα (όλα αυτά τα προγράμματα δεν νοείται να διαρκέσουν πάνω από ένα έτος) να βγεις από την σπηλιά, κι όχι να εγκλωβιστείς εσύ ή ένα κομμάτι σου για πάντα εκεί μέσα.