Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα tomanifesto.gr 20.05.2023,

Το υπουργείο Εσωτερικών πέτυχε φέτος αυτές οι εκλογές να είναι πιο «ψηφιακές» από τις προηγούμενες. Δύο είναι τα βασικά επιτεύγματά του: Η παροχή tablets σε όλα τα εκλογικά τμήματα για την ταχύτερη μετάδοση των αποτελεσμάτων και η δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης για την υποβολή των υποψηφιοτήτων από τα κόμματα. Το πρώτο θα δείξει τα, ευεργετικά, αποτελέσματά του τη νύχτα των εκλογών, ενώ το δεύτερο ήδη απάλλαξε υποψήφιους βουλευτές, Πρωτοδικεία και τον Άρειο Πάγο από τον, γραφειοκρατικό, κόπο άλλων εποχών.
Θα μπορούσε ίσως το υπουργείο να πάει ένα βήμα μακρύτερα; Θεωρώ πως ναι. Νομίζω ότι η χώρα είναι ώριμη πλέον για ηλεκτρονική ψηφοφορία. Με τον όρο αυτόν δεν εννοώ την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, δηλαδή την ψήφο από το σπίτι μας και τον υπολογιστή μας ή το smartphone μας. Αντιθέτως, πιστεύω ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για κάτι τέτοιο.
Επομένως, με τον όρο «ηλεκτρονική ψηφοφορία» εννοώ την εγκατάσταση μηχανισμού στα εκλογικά τμήματα (πιθανότατα, tablets πίσω από κάθε παραβάν), ώστε οι πολίτες να ψηφίζουν ηλεκτρονικά.
Κάτι τέτοιο δεν είναι πρωτοφανές για τους Έλληνες. Ήδη στις Τράπεζες όλες οι συναλλαγές γίνονται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο – το χαρτί έχει εντελώς καταργηθεί. Το ίδιο και στις ασφαλιστικές εταιρείες. Η ψηφιακή διακυβέρνηση, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχει καταργήσει το χαρτί από πολλές διαδικασίες του δημοσίου. Γιατί όχι και από τις εκλογές;
Το κέρδος από κάτι τέτοιο θα ήταν σημαντικό, όχι μόνο σε ταχύτητα έκδοσης αποτελεσμάτων αλλά και σε οικονομία σε χαρτί, εκτυπώσεις, μεταφορές κοκ. Επίσης, θα εξοικείωνε τους πολίτες ακόμα περισσότερο με την ψηφιακή ζωή. Κίνδυνοι προφανώς υπάρχουν (hacking της διαδικασίας), όχι όμως αξεπέραστοι – και σε κάθε περίπτωση, το ψηφιακό μέλλον αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα μας πάει προς τα κει. Καλύτερα, λοιπόν, νωρίτερα, παρά αργότερα.