Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα tomanifesto.gr, 19.10.2022

Το ψηφιακό περιβάλλον είναι αμείλικτο για τους μικρούς, είτε αυτοί είναι χώρες είτε εταιρείες. Αυτό τουλάχιστον μας δείχνει το πρόσφατο παράδειγμα της Ουκρανίας και του Έλον Μασκ. Όταν οι Ρώσοι εισέβαλλαν στη χώρα αμέσως επιτέθηκαν στις διαδικτυακές υποδομές της, ώστε να «κόψουν» την πρόσβαση στο ίντερνετ. Όμως, από τότε ο Έλον Μασκ παρέχει δωρεάν ίντερνετ σε όλη την Ουκρανία μέσω του δορυφορικού του δικτύου. Η πρόσβαση στο ίντερνετ στην κυριολεξία κράτησε την Ουκρανία όρθια. Οι κρατικές της υπηρεσίες κατάφεραν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Οι πολίτες της κατάφεραν να ενημερώνουν τον υπόλοιπο κόσμο για τα εγκλήματα των Ρώσων κατά του άμαχου πληθυσμού. Σήμερα οι στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας εξακολουθούν να στηρίζονται στην παροχή ίντερνετ από τον Έλον.
Όταν επομένως πριν μια εβδομάδα ο Έλον, σε μια ανεξήγητη κίνηση, πρότεινε μέσω τουίτερ λήξη του πολέμου με παραχώρηση εδαφών από την Ουκρανία στη Ρωσία, οι Ουκρανοί δεν μπορούσαν να αντιδράσουν παρά με αυτοσυγκράτηση. Ο πρωθυπουργός τους αρκέστηκε να ποστάρει μόνο μια ερώτηση, αν προτιμάμε τον Έλον υπέρ των Ουκρανών ή υπέρ των Ρώσων. Τίποτα άλλο δεν θέλησε να πει – και πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού θα διακινδύνευε το δωρεάν ίντερνετ της χώρας του.
Αυτή είναι, επομένως, η μοίρα των ψηφιακά αδύναμων. Είναι συνεπώς πολύ τυχερή η Ελλάδα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού τις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες τις κάνει εκείνη για όλους και όχι καθένας για τον εαυτό του – μια πρακτική που, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ουκρανίας, μόνο σε εξάρτηση μπορεί να οδηγήσει.