Ο ΟΒΙ, στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού 100 ετών από την πρώτη κατοχύρωση εφεύρεσης με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα, προτίθεται να προκηρύξει την 4η Απονομή Βράβευσης Ελλήνων Εφευρετών.

Συνεχίζοντας τον θεσμό που με πρωτοβουλία του εγκαινίασε το 2002, και με σκοπό την υλική και ηθική ανταμοιβή διακεκριμένων εφευρετών για τη συμβολή τους στην τεχνολογική πρόοδο και την ενίσχυση της εφευρετικής καινοτομίας στη χώρα μας, ο ΟΒΙ πρόκειται να προσκαλέσει όλους τους εφευρέτες οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), αλλά και ως ανεξάρτητα φυσικά πρόσωπα με κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες, να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Βάσει καθορισμένων όρων και προϋποθέσεων και ανάλογα με τα καινοτόμα χαρακτηριστικά και την εφευρετική τους δραστηριότητα, οι σχετικές αιτήσεις συμμετοχής θα μελετηθούν από εξειδικευμένη Επιτροπή Αξιολόγησης προκειμένου να γίνει η τελική επιλογή των εφευρετών που θα διακριθούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Η Επιτροπή, η οποία  συγκροτήθηκε με  την ΥΑ 68542/1.7.20, ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 509/13-7-2020 με τετραετή θητεία, ορίζεται ως εξής:

  • Πρόεδρος: Ευάγγελος Παπακωνσταντίνου, Καθηγητής Νομικής στη Σχολή Νομικής και Εγκληματολογίας του Vrije Universiteit Brussels (VUB) και Συντονιστής του Cyber and Data Security Lab (CDSL) του VUB.
  • Αντιπρόεδρος: Σωτήριος Μαρκάτος, Φυσικός, MSc, Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΤΑΔ ΑΕ.

Τακτικά & Αναπληρωματικά Μέλη:

  • Χρήστος Βλαχοκώστας, Μηχανολόγος Μηχανικός, Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών AΠΘ, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Χρήστο Σταλιά, Μηχανολόγο Μηχανικό, Εξεταστή Διεύθυνσης Ελέγχου Τίτλων του ΟΒΙ.
  • Γεράσιμος Γασπαρινάτος, Δικηγόρος, PhD, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Σταφυλά, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό & Μηχανικό Η/Υ, Εξεταστή Διεύθυνσης Ελέγχου Τίτλων του ΟΒΙ.
  • Κωνσταντίνος Κόλλιας, Οικονομολόγος, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Xρηματοοικονομικός σύμβουλος και σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης στην KLC Law Firm, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Ιωάννη Στασινόπουλο, Μηχανολόγο Μηχανικό, Προϊστάμενο Τμήματος Ελέγχου & Προώθησης Καινοτομιών της Διεύθυνσης Ελέγχου Τίτλων του ΟΒΙ.
  • Ευστράτιος Κουτίβας, Μηχανολόγος Μηχανικός, PhD, Διευθυντής Ελέγχου Τίτλων του ΟΒΙ, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Ευάγγελο Γιαννακόπουλο, Μηχανολόγο Μηχανικό, Προϊστάμενο Τμήματος Μηχανολογικών Εφευρέσεων της Διεύθυνσης Ελέγχου Τίτλων του ΟΒΙ.
  • Νικόλαος Μοσχόπουλος, Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, PhD, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Λουδοβίκο Βάνερκ, Μηχανολόγο Μηχανικό, Εξεταστή Διεύθυνσης Ελέγχου Τίτλων του ΟΒΙ.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), επιθυμεί να αναδείξει τις καινοτόμες ιδέες που μπορούν να μετασχηματίσουν τη χώρα μας σε παραγωγική, εξωστρεφή και οικονομικά ανταγωνιστική.  Οι καινοτόμες δημιουργικές εφευρέσεις επιλέγονται με γνώμονα την προοπτική συμβολής τους στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, την παροχή σημαντικών υπηρεσιών στο χώρο ποικίλων επιστημονικών, τεχνολογικών και ανθρωπιστικών κλάδων του βιομηχανικού και πρωτογενούς τομέα, την προαγωγή του καινοτόμου προσανατολισμού τους, την προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων με απώτερο στόχο την συστηματική υλοποίηση και εμπορική αξιοποίησή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η τελική έγκριση των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής, και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την απονομή χρηματικών βραβείων. Τα βραβεία στους  διακεκριμένους εφευρέτες, θα προσφέρει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας σε ειδική τιμητική τελετή, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, του τεχνικού, επαγγελματικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, δικηγόρων, ερευνητών και εκπροσώπων του ευρύτερου Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.