Δημοσιεύθηκε στο startupper.gr, 13.01.2017

 

Καλέ μου Startupper τις ιστορίες αυτές τις σκέφτηκα παραπάνω από 2.500 χρόνια πριν. Όμως, καλώς ή κακώς ούτε η φύση ούτε οι άνθρωποι αλλάζουν. Νομίζω επομένως ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να σου φανούν χρήσιμες. Απλά λίγη προσαρμογή χρειάζονται στις δικές σου συνθήκες. Εννοείται ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με συγκεκριμένα πρόσωπα είναι τυχαία και σίγουρα μη ηθελημένη. Αν όμως οι καταστάσεις που σου αφηγούμαι κάτι σου θυμίζουν, τότε θα έχω πετύχει το στόχο μου.

Σήμερα θα σου πω μια ιστορία για τον Startupper που αμέσως μόλις εξασφάλισε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης ξεκίνησε να ψάχνε για τον δεύτερο, και για τον Startupper που επαναπαύθηκε:

~

Κάποτε ήταν ένα τζιτζίκι και ένα μυρμήγκι. Ήταν καλοκαίρι, και κάθε πρωί το μυρμήγκι ξεκινούσε την εργασία του. Έβγαινε απ’ τη φωλιά του κι έψαχνε να βρει σπόρους. Εργαζόταν επίμονα από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου. Tο τζιτζίκι ξυπνούσε μεσημέρι. Έπιανε το τραγούδι μέχρι τα μεσάνυχτα, δεν έκανε τίποτ’ άλλο όλη μέρα. Έτσι περνούσαν οι μέρες μέχρι που ήρθε ο χειμώνας. Ο ουρανός μαύρισε, χιόνι άρχισε να πέφτει και τα φύλλα των δέντρων ξεράθηκαν κι έπεσαν στην γη. Το μυρμήγκι είχε αρκετές προμήθειες για να περάσει μέχρι την άνοιξη. Το τζιτζίκι έψαχνε απεγνωσμένα να βρει κάτι να φάει αλλά δεν υπήρχε τίποτα αφού όλα είχαν ξεραθεί. Μην αντέχοντας άλλο την πείνα, πήγε στον γείτονα του, στο μυρμήγκι, και του ζήτησε βοήθεια, όμως το μυρμήγκι αρνήθηκε.

~

Η χρηματοδότηση που σήμερα δίνεται στα Startups, είτε από θεσμικές (Venture Capitals, τράπεζες κα.) είτε από μη θεσμικές (Angel Investors) πηγές, φτάνει για να τα ζήσει περίπου ένα με δύο χρόνια από τη λήψη της. Για αυτό άλλωστε μιλάμε πια για «γύρους» χρηματοδότησης και όχι για «την» χρηματοδότηση. Ίσως αυτό να γίνεται επίτηδες, ώστε οι επενδυτές να περιορίζουν το άνοιγμά τους σε κάθε ένα Startup, είτε και να γίνεται για αντικειμενικούς λόγους, με την έννοια ότι πλέον (και) οι επενδυτές έχουν στο μυαλό τους στενό χρονικό ορίζοντα. Η εξήγηση δεν έχει σημασία, σημασία έχει το ίδιο το γεγονός. Τα χρήματα που θα πάρετε θα σας φτάσουν για λίγο καιρό. Στην ουσία, με το που θα μπουν θα αρχίσουν να ξοδεύονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Για αυτό πρέπει να προνοήσετε, και να μην επαναπαυθείτε: αμέσως μόλις μπουν στο ταμείο της εταιρείας σας, εσείς πρέπει να ξεκινήσετε την αναζήτηση για τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης. Είναι μια άχαρη πραγματικότητα, το ξέρω, που σας αποσπά από το κυρίως, παραγωγικό σας αντικείμενο, αλλά πρέπει να γίνει. Αλλιώς, ο χειμώνας, το άδειο δηλαδή ταμείο της εταιρείας σας, θα έρθει γρηγορότερα από όσο φαντάζεστε.

Αυτός ο μύθος έχει όμως κι άλλο ένα μάθημα, δευτερεύον: το μυρμήγκι φέρθηκε πολύ σκληρά στο τζιτζίκι, κλείνοντάς του την πόρτα, για αυτό θα δείτε ότι στα σημερινά παιδικά παραμύθια ο μύθος έχει αλλάξει. Δεν σας λέω φυσικά να δανείσετε τα άλλα Startups από τα χρήματα που δεν σας περισσεύουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα βοηθήσετε, αν βρεθούν σε ανάγκηΗ κοινότητα των Startuppers διαφέρει από τις παραδοσιακές επιχειρηματικές κοινότητες, μεταξύ άλλων, και επειδή τα μέλη της έχουν αυξημένη κοινωνική ευαισθησία. Αποδείξτε το, επομένως, αυτό στην πράξη.