Δημοσιεύθηκε στο tomanifesto.gr, 19.07.2022

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του του αρμόδιου υπουργείου μέχρι το τέλος Ιουλίου θα είναι διαθέσιμες εφαρμογές για την αποθήκευση της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας. Οι τράπεζες, άλλωστε, έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης νέων ΑΤΜ, όπου για αναλήψεις δεν θα χρειάζεται η πλαστική κάρτα αλλά θα αρκεί η ψηφιακή που μπορούμε ήδη να αποθηκεύσουμε στο κινητό μας. Συνεπώς, σε λίγες μέρες θα μπορούμε με άνεση να πετάξουμε το πορτοφόλι μας. Το κινητό μας θα το έχει πλέον αντικαταστήσει πλήρως και οριστικά.
Με αυτόν τον τρόπο τα κινητά ολοκληρώνουν μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνισή τους. Στην αρχή «επιτέθηκαν» στις φωτογραφικές μας μηχανές. Τους πήρε ομολογουμένως χρόνια, όμως σήμερα οι ανάγκες του μέσου ανθρώπου καλύπτονται πλήρως από αυτά.
Στη συνέχεια επιτέθηκαν στη μουσική. Η φορητότητα της μουσικής ήταν μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 1980 με τα Walkman της Sony, κορυφώθηκε με τα CD, ψηφιοποιήθηκε με τα mp3 players, και τελικά μεταφέρθηκε στο κινητό μας. Σήμερα, ο μόνος τρόπος να ακούμε μουσική για τους περισσότερους από εμάς είναι μέσω του κινητού μας.
Ταυτόχρονα σχεδόν με τη μουσική τα κινητά επιτέθηκαν στους χάρτες. Παλιά χρησιμοποιούσαμε βιβλία-χάρτες για να βρούμε τους δρόμους στην Αθήνα, και αναδιπλούμενους χάρτες-σεντόνια για την υπόλοιπη Ελλάδα. Σήμερα η Google και η Apple διαγωνίζονται ποιος θα μας πρωτο-οδηγήσει, μέσω των κινητών μας φυσικά.
Οι παραπάνω αντικαταστάσεις είναι πλήρεις και οριστικές. Υπάρχουν όμως και άλλες. Για παράδειγμα, όλο και περισσότεροι σερφάρουν στο ίντερνετ αποκλειστικά από το κινητό τους, αντικαθιστώντας έτσι τον υπολογιστή. Ομοίως, πολλοί κάνουν όλες τις τραπεζικές εργασίες τους στο κινητό, αντικαθιστώντας το γκισέ στις τράπεζες.
Έτσι λοιπόν το κινητό μας γίνεται όλη μας η ζωή. Διαθέτει και χειρίζεται τα χαρτιά μας, τις φωτογραφίες μας, τη μουσική μας, τις διαδρομές μας, και τα οικονομικά μας. Όλα δηλαδή, τα δεδομένα, τις πράξεις και τις σκέψεις μας.
Το κέρδος είναι ξεκάθαρο, η φορητότητα. Εκεί που χρειαζόμασταν δύο ή τρία αντικείμενα καθημερινά πάνω μας, και μια τσάντα για να τα κουβαλάμε, τώρα όλα βρίσκονται σε μια, υπερ-σύγχρονη συσκευή.
Υπάρχουν όμως και προβλήματα; Προφανώς και υπάρχουν. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση του πορτοφολιού δημιουργεί ένα οξύ ζήτημα μετρητών – που δεν θα κουβαλάμε πλέον πάνω μας. Όμως, τα μετρητά είναι απαραίτητα, για πολλούς και διάφορους λόγους. Επίσης, δημιουργείται ένα τεράστιο θέμα ασφάλειας. Τι θα γίνει αν χάσουμε ή μας κλέψουν το κινητό μας; Πέρα από την υλική απώλεια, τι θα γίνει με τα δεδομένα μας; Η ψηφιακή τεχνολογία ομολογουμένως δίνει λύσεις και απαντήσεις – όμως και εμείς οφείλουμε συνεχώς να της κάνουμε νέες ερωτήσεις.