Δημοσιεύθηκε στο startupper.gr, 11.10.2016

 

Καλέ μου Startupper τις ιστορίες αυτές τις σκέφτηκα παραπάνω από 2.500 χρόνια πριν. Όμως, καλώς ή κακώς ούτε η φύση ούτε οι άνθρωποι αλλάζουν. Νομίζω επομένως ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να σου φανούν χρήσιμες. Απλά λίγη προσαρμογή χρειάζονται στις δικές σου συνθήκες. Εννοείται ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με συγκεκριμένα πρόσωπα είναι τυχαία και σίγουρα μη ηθελημένη. Αν όμως οι καταστάσεις που σου αφηγούμαι κάτι σου θυμίζουν, τότε θα έχω πετύχει το στόχο μου.

Σήμερα θα σου πω μια ιστορία για έναν Startupper που απαξίωνε όλα όσα δεν κατάφερνε να πετύχει. Είναι η ιστορία της «Aλεπούς με τα Σταφύλια» – ίσως ήδη την ξέρεις:

fox-1278118_1280«Μια φορά και έναν καιρό, ήταν μια πονηρή αλεπού που περιπλανιόταν νηστική για μέρες. Ξαφνικά βρήκε μπροστά της ένα αμπέλι γεμάτο ώριμα σταφύλια, έτοιμα να κοπούν. Η αλεπού τα λιγουρεύτηκε αμέσως μόλις τα είδε. Χωρίς να χάσει χρόνο πήδηξε ψηλά για να τα φτάσει. Η πρώτη της προσπάθεια, δεν απέδωσε. Τα σταφύλια βρίσκονταν ακόμη εκεί, στο ίδιο σημείο, να την αντικρίζουν σχεδόν περιπαιχτικά. Τυφλωμένη από το πείσμα και πλημμυρισμένη από σιγουριά πως θα τα φτάσει, δεν το έβαλε κάτω. Προσπάθησε και πάλι. Πήρε μεγαλύτερη φόρα και πήδησε ακόμη, δυο – τρεις φορές – αλλά μάταια. Δεν τα έφτασε ποτέ. Άρχισε τότε να ελπίζει πως ίσως ο δυνατός αέρας που είχε μόλις ξεκινήσει, θα έριχνε κάτω τα σταφύλια αλλά ούτε και εκείνος κατάφερε τελικά να φέρει τα ζουμερά τσαμπιά μπροστά στα πόδια της. Η ζέστη και η πείνα της αλεπούς αρχίσαν τότε να την εκνευρίζουν και να την γεμίζουν θυμό. Γεμάτη αλαζονεία, κοίταξε για μια τελευταία φορά τα σταφύλια φωνάζοντάς τους: ‘Δεν ήσασταν έτσι κι αλλιώς για μένα. Δεν είστε καν ώριμα. Στοιχηματίζω πως θα ‘στε και ξινά’, και γελώντας κοροϊδευτικά συνέχισε την βόλτα της».

«Επιστροφή» στο σήμερα…

Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή, γλωσσικά και γεωγραφικά απομονωμένη και ίσως ανώριμη αγορά, όμως ευκαιρίες δίνει. Υπάρχουν ένα σωρό δυνητικοί πελάτες για την Startup επιχείρηση σου, οτιδήποτε κι αν κάνει, και ένα σωρό ευκαιρίες χρηματοδότησης, τουλάχιστον για την αρχή. Δεν μπορεί να τα αγνοήσεις όλα αυτά. Δεν μπορείς να τα κοιτάς αφ’ υψηλού και να ισχυρίζεσαι ότι απευθύνεσαι απευθείας στο εξωτερικό. «Proof of Concept» θα κάνεις, πρέπει να κάνεις, εδώ. Από εδώ θα ξεκινήσει το ταξίδι σου. Τα ελληνικά σταφύλια είναι αρκετά ώριμα για να σε στηρίξουν στην αρχή. Πήδα για να τα φτάσεις – κι αν δεις ότι δυσκολεύεσαι να τα φτάσεις, σκέψου μήπως το έχεις πάρει απ’ την αρχή λάθος.