Δημοσιεύθηκε στο EpiDexia.blog, 10.2.2020

Το Επί Δεξιά είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής κεντροδεξιών απόψεων.

Για εμάς, τη συντακτική ομάδα, η κεντροδεξιά σήμερα χαρακτηρίζεται από λογικήηθική και μεσότητα, περίπου ως εξής:

Λογική, με την έννοια της παράθεσης επιχειρημάτων,

Ηθική, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην Ελλάδα,

Μεσότητα, επειδή απεχθανόμαστε τα άκρα.

 

Κατά τούτα διαφοροποιούμαστε από την αριστερά (επειδή θεωρούμε ότι στερείται λογικής), από την σοσιαλδημοκρατία (επειδή θεωρούμε ότι η λογική της είναι εσφαλμένη), αλλά και από τους φιλελεύθερους, οι οποίοι, αν και ιδεολογικοί μας συγγενείς, θεωρούμε ότι βρίσκονται τόσο μπροστά από την κοινωνία ώστε τελικά να καταλήγουν πολύ μακριά της.

Επίσης, μακριά από εμάς βρίσκονται ανιστορικές ερμηνείες τύπου «το τέλος της ιστορίας» ή «η διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς ξεπεράστηκε», που κατά τη γνώμη μας μόνο τις κρυφές επιθυμίες των υποστηρικτών τους εκφράζουν. Ειδικά η σύγκρουση Αριστεράς – Δεξιάς πιστεύουμε ότι είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος (αντιστοιχώντας βασικά στη σύγκρουση μεταξύ συναισθήματος και λογικής).

Από κει και πέρα θεωρούμε ότι η κεντροδεξιά σήμερα έχει προνομιακή σχέση με κάποιες λέξεις όπως τεχνολογίαεπιχειρηματικότηταμετρήσιμοι δείκτεςαξιολόγηση – με τους αριθμούς εν γένει, αν προτιμάτε.

 Κάθε όμως πρωτοβουλία πολιτών οφείλει επίσης ν ‘απαντήσει σε δυο ακόμα βασικές ερωτήσεις: Γιατί τώρα; Με ποιο σκοπό;

Το EpiDexia ξεκινά τώρα, επειδή τώρα μπορέσαμε, τώρα βρεθήκαμε.

Ο σκοπός μας όμως δεν είναι αποκλειστικά συγκυριακός: Η πρωτοβουλία μας έχει ν αντιμετωπίσει όχι μόνο ένα (εικαζόμενο ή πραγματικό) έλλειμα κεντροδεξιάς θεωρίας και επεξεργασίας ιδεών αλλά και αυξημένους κινδύνους: Ακραίες πολιτικές κινήσεις τόσο της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς φέρνουν τους πολίτες σε απόγνωση και απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας. Όλοι αυτοί θα μας βρουν απέναντι.

Τελευταίο χαρακτηριστικό μας, ελπίζεται, ότι θα είναι η ηπιότητα: Το blog μας θα προσπαθήσει να αναδείξει ό,τι εμείς θεωρούμε αλήθεια, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους. Σε μια εποχή κρίσης και αυτό ακόμα το πρώτο σκαλί (ελπίζουμε ότι) λίγο δεν θα είναι.